Basis schminken – Penselen

Vorige week ben ik begonnen met tips te geven voor het beginnen met schminken, daar heb ik een filmpje over geüpload. Nu wil ik met deze blog daar nog even dieper op in gaan.

Naast dat het handig is om te weten welke penselen je nodig heb en waar je ze het beste voor kunt gebruiken is het ook heel belangrijk om te oefenen! Dat maakt echt het verschil in je schminkwerk. Er is een term “muscle memory” waar ik echt in geloof. Als je 1000 keer dezelfde handeling doe dan zit het vast in je geheugen. Hier haal je dus profijt uit bij het schminken. Op het internet vindt je echt heel veel oefenbladen voor de basis lijnen.

Clusters

Bij veel ontwerpen kan je dezelfde bestaande clusters gebruiken, het makkelijkste voorbeeld hiervan is bij een prinses of een spinnenweb. Moest je in het begin nog nadenken of de boogjes in een spinnenweb nou omhoog of omlaag gaan, na een tijdje gaat dat automatisch. En een kroontje maken met druppels en swirls is veel sneller gezet als je steeds dezelfde volgorde houd. Dit betekend zeker niet dat je ontwerpen saai worden maar meer een soort leidraad die je erg kan helpen om een basis neer te zetten.

Dit voorbeeld kan je gebruiken om te oefenen, print de pdf uit en stop hem in een plastic hoesje. Op deze manier kan je steeds opnieuw de lijnen overtrekken. Ik moet er wel bij zeggen dat het niet hetzelfde voelt en even goed gaat op de huid. Maar kan je het op deze manier dan lukt het al helemaal op de huid. Dit gaat namelijk een stuk makkelijker.

Penselen

De penselen die uit eindelijk overbleven in het filmpje moet je eigen maken. Weten wat je ermee kan en hoe ze in jouw voordeel kunnen werken. Welke heeft meer water nodig, welke ligt lekker in de hand en welke past bij jouw stijl.

Op het oefenblaadje staan oefeningen voor een ronde penseel, probeer ze allemaal uit en maak ze vertrouwd. Dit komt echt pas na veel oefenen. Ik heb een periode iedere avond op de bank alleen maar druppels gemaakt, op mijn armen, benen en andere slachtoffers die toevallig naast me zaten.

Nu is het ook anders als je thuis op de bank clusters maak of als je daadwerkelijk op een kindje gaat schminken die weinig geduld heeft en niet graag stil zit. Op deze momenten heb ik ook echt nog druppels waar ik niet trots op ben. Toch ik merk wel verschil na het vele oefenen en het totale plaatje ziet er strak uit.

Starterspakket

Wil je alvast oefenen maar heb je nog niets aangeschaft dan adviseer ik deze zeer betaalbare penselen:
Loew Cornell nr 4 ronde penseel € 4,99
Loew Cornell nr 3 ronde penseel € 4,79
Soft grip nr 8 bloemenpenseel € 4,49
Soft grip plat 1/2 one stroke € 4,49
Soft grip plat 3/4 one stroke € 4,49

Dit setje is dan inclusief verzendkosten € 26,74
Duurder kan altijd nog maar is zeker niet altijd beter, op workshops of een schminkjam kan je altijd nog andere penselen uitproberen.

Onderhoud

Om je penselen mooi te houden zijn een paar dingen erg belangrijk.
Nr 1. Strijk altijd met de haren mee, kracht zetten is niet nodig.
Nr 2. Na het gebruiken direct schoonmaken en plat laten drogen.
Nr 3. Dompel ze wanneer nodig in gekookt water om de vorm terug te krijgen.
Als extra toevoeging heb je penselenzeep, maar dit is niet noodzakelijk. Het kan ook met shampoo of afwasmiddel.

Bij de Action heb je ook heel voordelig een brushcleaner

Ik heb ook een elektrische brushcleaner, deze kost wel € 39,99 maar ik ben er wel echt heel blij mee. Na een middag schminken en/of grimeren ben ik nu zo klaar met alles reinigen.Chat
1
👋🏻 Hoi! We zijn hier als je ons nodig hebt